Zakwaszenie organizmu - modny mit czy kwaśna prawda?

Udostępnij

Temat związany z zakwaszeniem organizmu ostatnimi czasy stał się popularny. Pojawia się w reklamach leków, które mogłyby temu zapobiec. W aptekach jest coraz więcej specyfików, którymi można je wyleczyć. A ludzie coraz częściej objawy przypisują właśnie zakwaszeniu organizmu. Czym więc dokładnie się ono objawia i jak możemy się upewnić, że to właśnie to?

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Z powodu szybkiego tempa codziennego życia coraz częściej sięgamy po fast foody i wysoko przetwarzane produkty. Z naszej diety znikają więc warzywa i owoce, a bardzo duża część społeczeństwa wypala każdego dnia ogromną ilość papierosów. Na sklepowych półkach kuszą nas kolorowe napoje gazowane, zdecydowanie smaczniejsze przecież od zwykłej wody bogatej w wapń i magnez. Ponadto środowisko, w którym żyjemy, jest bardzo zanieczyszczone. Dania z pudełek przygotowanych do pracy nie zawsze zawierają coś więcej niż kawałek mięsa i skromny dodatek. Nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowych, zbilansowanych dań, wolny czas trzeba podzielić między snem a relaksem. A tego przecież ciągle brakuje, aktywność fizyczna ogranicza się do szybkiego spaceru z samochodu po zakupy. I dokładnie ta zwykła, szara codzienność doprowadza do sytuacji, w której nasz organizm jest zakwaszony, a więc w fatalnej formie.

Czym jest zakwaszenie organizmu i jak je rozpoznać?

Zakwaszenie organizmu jest zjawiskiem, w którym zaburzona zostaje równowaga kwasowo-zasadowa. Aby nasz organizm funkcjonował poprawnie, niezbędne jest utrzymanie stałego poziomu pH krwi. Poprawne pH powinno wynosić w granicy 7,35-7,43. Regulacja do poprawnego poziomu pH wymaga zaangażowania wielu układów ciała takich jak: pokarmowy, krążeniowy i hormonalny. Organizm, broniąc ważne narządy przed nadmiarem kwasu oraz zapewniając im prawidłowe funkcjonowanie, odsyła go do tkanki łącznej, która również pełni w organizmie kilka ważnych funkcji. Natomiast nadmiar kwasu w niej może doprowadzić do rozwoju poważnych chorób. Zakwaszenie organizmu to nadmiar kwasów magazynowany w organizmie.

Samodzielne zdiagnozowanie zakwaszenia organizmu może być bardzo trudne i często może oznaczać tylko i wyłącznie niedobór minerałów. Oceny poziomu zakwaszenia organizmu można dokonać, sprawdzając pH moczu za pomocą papierka lakmusowego kilka razy w ciągu dnia, zaczynając od pierwszego moczu po przebudzeniu. W momencie, kiedy z wykresów powstaje nam prosta linia, oznacza to zakwaszenie organizmu. W przypadku braku problemów z wydalaniem kwasów z organizmu uzyskamy krzywą w kształcie zygzaka, ponieważ poziom kwasu w naszym organizmie jest zależny od pory zjedzenia posiłku. Innym sposobem określenia wyłącznie wstępnej diagnozy może być wykonanie prostego testu online.

Jak zapobiegać zakwaszeniu organizmu?

Związki kwasotwórcze i same kwasy mogą powstawać w naszym organizmie w wyniku wielu przemian metabolicznych oraz wraz z dostarczaną dietą. Jednym z  rozwiązań tego problemu i wprowadzeniem związków zasadotwórczych jest zbilansowana dieta i odpowiedni sposób odżywiania się. Warto również zainwestować w suplementy diety wspierające cały proces odkwaszania, dostarczające wiele potrzebnych witamin i minerałów. Ważny jest również styl życia - rzucenie palenia papierosów, więcej snu, radzenie sobie ze stresem oraz ruch na świeżym powietrzu. W diecie zasadowej podstawę powinny stanowić warzywa i owoce, natomiast mięso, nabiał i przetwory zbożowe powinny być tylko dodatkiem. Warto również zrezygnować ze słodkich napojów oraz pić więcej wody. Zmiana stylu życia jest krokiem w stronę poprawy naszego zdrowia!